X-Ventures Gamma

Az X-Ventures Gamma Kockázati tőkealap egy 13,3 milliárd forintos saját tőkéjű, 12 éves futamidejű tőkealap, mely a GINOP 8. Prioritás Keretében Finanszírozott Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogram keretében jött létre.

A program közreműködő szervezete: Magyar Fejlesztési Bank Zrt

Befektetési stratégia

A tőkealap olyan kis- és középvállalatokba fektet, melyek megalapozott üzleti modellel, egyedi, lehetőleg nemzetközi perspektívával is bíró termékkel vagy szolgáltatással, valamint elkötelezett menedzsmenttel, és mindezek eredőjeként kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkeznek.

Az alap elsődleges fókusza az infokommunikációs technológiák és szolgáltatások szektora, amelyen belül a kiemelkedően innovatív KKV vállalkozásokba szeretne fektetni. Másodlagos befektetési célterülete az S3 nemzeti ágazati prioritásokban meghatározott technológiák (egészséges társadalom, agrár innováció, tiszta és megújuló energiák, fejlett jármű és gépipari technológiák, stb.) területén innovatív megoldásokat fejlesztő KKV-k szektora. Az említett szektorokon kívül, a generalista felfogás szellemében azonban egyéb projektek is finanszírozásra kerülhetnek.

A befektetéseket a legtöbb esetben az alap a vállalkozások életciklusának figyelembevételével, objektív szempontok alapján kialakított mérföldkövekhez kötve, szakaszolva bocsátja a vállalkozások rendelkezésre.

A tőkealap a befektetési politikájának megfelelően magyarországi, a Közép-Magyarországi Régión kívüli befektetéseket tervez megvalósítani. Hajóépítés, bányászati tevékenység, illetve dohányipari termékekkel kapcsolatos tevékenység az alap által nem finanszírozható.

Olyan vállalkozásokat keresünk, amelyek az ötleten túl már működő prototípussal és néhány ügyféllel is rendelkeznek, ahol az alapítók koncepciója már valamilyen igazolást nyert, vagy amelyek ugyan már önfinanszírozók, de olyan növekedési potenciállal rendelkeznek, amelynek kiaknázására a jelen lehetőségeiket meghaladó tőkére van szükségük.