Gyakori kérdések

A kockázati tőke célja, hogy tőkeemeléssel zártkörű társaságokban szerezzen üzletrészt, fejlessze, támogassa a céget, majd később részesedését értékesítse.

A kockázati tőke nem hitel. A kockázati tőketársaság portfólió társaságának ugyan nyújthat hitelt, szándéka a tulajdonszerzés. A kockázati tőkés tulajdonostárs, ennek megfelelően beleszólást és kontrollt akar a vállalat működése felett.

Jellemzően tőkeemeléssel. A Jeremie-programok célja a korai és növekedési fázisban lévő vállalatok felkarolása, emiatt a Jeremie-program keretében üzletrészvásárlásra nincs lehetőség.

Bármire, ami a társaság fejlődését és növekedését szolgálja: eszköz- és know-how vásárlásra, munkabérre, a társaságok növekedését szolgáló akvizíciókra.

A kapcsolattartás folyamatos, a kockázati tőkés aktív tulajdonostárs, együtt él a társasággal, hogy minél több segítséget és támogatást nyújthasson. Rendszeresek a menedzsment találkozók, az alapítókés a befektetők számára a rendszeres kontrolling jelentések adnak visszajelzést a társaság működéséről.

A fejlődéshez szükséges tőke és szakmai támogatás. A kockázati tőketársaságok általában olyan szakemberekből álló csapatot gyűjtenek maguk köré, akik szaktudásuk és kapcsolataik felhasználásával is segítik a portfólió társaságokat.

A kiszállás (exit) a kockázati tőkebefektetések legizgalmasabb, egyben legnehezebb feladata. Ennek megfelelően erről már a befektetés pillanatában tárgyalni kell. Az Alapkezelő célja, hogy üzletrészének értékét piaci versenyben mérje meg. Az alapítók számára garantált hozam melletti visszavásárlási lehetőséget nem tudunk biztosítani. Nem titkoljuk: számunkra az az ideális partner, aki maga is a társaság minél magasabb áron történő értékesítését szeretné.

A befektetési folyamat során kollégáink és külső tanácsadóink elemzik a befektetési lehetőségeket. A befektetésekről az Alapkezelő Befektetési Bizottsága dönt. A szerződések aláírásához az Igazgatóság jóváhagyására is szükség van. A teljes befektetési folyamat jellemzően 4-6 hónapot vesz igénybe.