Új brand a vállalkozás finanszírozásban: megszületett az X-Ventures

X-Ventures néven új kockázati tőkebefektetés üzletágat hozott létre a Biggeorge’s-NV:
a Jeremie-forrásokon keresztül ezen a piacon már eddig is jelen lévő csoport célja, hogy az új név alatt összehangolja az X-Ventures Alpha és X-Ventures Beta alapkezelőinek tevékenységét, valamint tágítsa a befektetések fókuszát. A csoport kiemelt célja a startup cégeken kívül a növekedési stádiumban lévő vállalkozások, az informatika, biotechnológia mellett pedig a hagyományos iparágak felé nyitás.

A Biggeorge’s NV Csoporton belül összehangolják a kockázati tőkebefektetéseket: a startupokra koncentráló Jeremie 1 nyertes X-Ventures Alpha Zrt. – korábbi nevén Biggeorge’s-NV Equity Zrt. – és a növekedési cégekbe fektető Jeremie 2 nyertes X-Ventures Beta Zrt. –, korábbi X-tech Capital Zrt. – alapkezelők mostantól egy új „brand”; azaz az X-Ventures név alatt működnek.

Nem csak a név változik a kockázati tőke-üzletágon belül, de a bővül a befektetési fókusz is: az X-Ventures, a második alappal a kezdő vállalkozások mellett a már expanzióban lévő, cash pozitív, de a növekedéshez további forrásokat kereső cégeket is szeretne finanszírozni. A startup vállalkozások finanszírozása ugyan elsősorban a most induló seed-alapok feladata, de a Betan keresztül az X-Ventures nem zárja ki, hogy második körös befektetőként ezekbe a vállalkozásokba is befektet.

A kockázati tőke által „kedvelt” informatika és biotechnológia iparágak mellett az új alap kiemelt célkitűzései közé tartozik a hagyományos szektorok, ilyen az egészség-, szálloda-, logisztika-, elektronika és gépgyártás felé történő nyitás.

"Célunk egy önálló, a Biggeorge’s és NV csoportoktól elkülönülő üzletág felépítése. Erre utal a névváltoztatás is. A továbbiakban a Jeremie-forrásokon túl, kizárólag privát forrásokra építő alapokat is szeretnénk indítani. Olyan vállalkozásokat szeretnénk finanszírozni, amelyekben komoly növekedési lehetőségek vannak, melyeknek van jövőjük" – mondta Zsembery Levente, az X-Ventures vezérigazgatója. Jogilag két külön entitás marad az Alpha és Beta , az irányításuk és a működésüket támogató szakértői csapat viszont közös lesz és ez lehetővé teszi a két alapkezelő működése közötti szinergiák – szektorismeret, kapcsolati tőke – leghatékonyabb kihasználását. Az Alpha portfóliócégei eddig is több esetben dolgoztak össze és hajtottak végre közös fejlesztéseket, az ilyen típusú együttműködésekre az átszervezést követően további lehetőség nyílik.

2013. április 22., HVG.hu

http://hvg.hu/kkv/20130422_Uj_brand_a_vallalkozas_finanszirozasban_m

hír közlő: Beta


Példakép A vállalkozások kapcsolatrendszert is kapnak a növekedés menedzseléséhez