X-Ventures Béta

Az X-Ventures Béta Kockázati tőkealap egy 4,3 milliárdos saját tőkéjű, 10 éves futamidejű tőkealap, mely az Új Széchenyi Terv Kockázati Tőke Programok Közös Növekedési Alap Alprogramjának (JEREMIE 2) keretében jött létre.

A program közreműködő szervezete: az MFB

Befektetési stratégia

A tőkealap olyan kis- és középvállalatokba fektet, melyek megalapozott üzleti modellel, egyedi, lehetőleg nemzetközi perspektívával is bíró termékkel vagy szolgáltatással, valamint elkötelezett menedzsmenttel, és mindezek eredőjeként  kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkeznek.

Alapunknak nincsen szektor fókusza, célunk, hogy nagy növekedési potenciállal rendelkező társaságokba fektethessünk be. A kockázati tőke által általában kedvelt szektorok, mint az informatika, a biotechnológia, vagy a szolgáltatások mellett más szektorok, így az egészségügy, a szállodaipar, a logisztika, az elektronika és a gépgyártás területén tevékenykedő cégeket is szívesen megvizsgáljuk.

Fontos azonban, hogy a Jeremie-program keretein belül kereskedelmi célú ingatlanfejlesztés, pénzügyi szolgáltatások, hajóépítés és bányászat nem finanszírozható. 

Az alap célja, hogy korai fázisban lévő cégek mellett növekedési fázisban lévő, már néhány százmillió, esetleg egy-két milliárd forint bevétellel rendelkező társaságokban szerezzen részesedést.

Olyan cégeket keresünk tehát, akik az ötleten túl már működő prototípussal és néhány ügyféllel is rendelkeznek, ahol az alapítók koncepciója már valamilyen igazolást nyert, vagy amelyek ugyan önfinanszírozóak, de olyan növekedési potenciállal rendelkeznek, amelynek kiaknázására a jelen lehetőségeiket meghaladó tőkére van szükségük.